Contact...

Tänkte börja lägga upp mina film recensioner här på min blogg, bland annat för att hålla bloggen mer aktiv samt så skriver jag någon då och då och ni kankske plockar upp ett eller flera tips.
-------------------------------------------------

Contact

 

Ett fel de flesta skräckfilmer gör är att de visar för mycket, det vi ser blir inte längre lika läskigt eftersom det inte längre är gömt, vi vet hur det ser ut och hur det rör sig och vad deras svaghet är.

Detta skulle kunna bli Kontakts största svaghet också, men Robert Zemeckis låter inte det hända. Kontakt är en film som bygger på spänning och äventyrslustar utan att låta det gå för långt, filmen vill få oss att fortsätta vår fantasi, att titta upp mot stjärnorna och få oss att tro.

 

Filmen handlar om Elenor som jobbar som SETI (Search for extra terrestial) forskare, hon sitter hela dygn och lyssnar på radiosignaler från stjärnor. Självklart hittar hon det och signalerna är inte bara radiosignaler. En otrolig massmedia ström flockar runt signalerna och dess innebörd.

I denna veva blir Elenor också inblandad i en romantisk affär med Palmer, som är starkt troende och hennes vetenskapliga bakgrund gör det för henne svårt att vara troende.

 

En diskussion förs genom filmen om gud, Elenor står på den ateistiska sidan och Palmer på den troendes sida. Konflikten och bron mellan dessa två sidor tas ständigt upp som en röd tråd i filmen.

 

Filmen hanterar väldigt snyggt och effektivt hur det skulle kunna vara om vi fick en signal från yttre rymden. Trovärdigt hanterar Zemeckis hur massmedia och resten av världen skulle hantera en sån situation. Bill Clinton gör bland annat uttalanden, världen utser representanter och USA måste be andra länder om kapital. Dock så är detta bara en liten del av filmen då mycket fokusering hamnar på Elli.

 

Filmen berättas från Ellis synvinkel och det finns ytterst få scener då Elli inte är i bakgrunden eller aktivt med. Vi får bland annat en förståelse för Ellis drivkraft med hjälp av återblickar som ibland kan vara lite för långa med fungerar perfekt i samklang med den nuvarande berättelsen och övergången mellan nutid och dåtid känns effektiva och detaljerade. Vi förstår Elli och hennes flykt.

 

Kontakt är en jordnära film som tar upp basfrågorna för vår existens, vad menas med att vara människa? Vad är viktigast i våra liv? Vad vill vi allra helst sträva efter?

Det ligger inte bara djupa kristna budskap i denna film utan även tydliga buddhistiska budskap. Filmen lär oss att ha tålamod, fantasi och tro. Något som borde vara en rättighet för varje levande varelse.


Jag Har Lärt Mig...

Att jag har väldigt svårt att sätta någon sorts balans med saker i mitt liv, framför allt tiden. Jag har svårt att fördela tiden mellan saker och ting.

Jag har lärt mig att hur mycket olust jag än har att se på film så kommer jag alltid känna mig som allra levande framför en bra film.

Jag har lärt mig att äkta kärlek kräver tålamod komprmisser och är väl värd att väntas på.

Jag har lärt mig att människor kan vara väldigt förlåtande, om man har en bra ursäkt.

Jag har lärt mig att tålamod är inte något jag har mycket av men vill gärna kämpa för den.

Jag har lärt mig att jag sover bäst i kyla än värme.

Jag har lärt mig att spela spel är roligt när man gör det, men när man är klar med det känns det som slöseri med tid.

Jag har lärt mig att det är väldigt lätt att slösa på tid om man har mycket av den.

Jag har lärt mig att tiden alldeles för snabbt.

Jag har lärt mig att det inte är bra att stressa.

Jag har lärt mig att blogga är bra men jag gör det allt för lite.

Riddare På ICA Maxi...

Okej kommunikationen mellan företaget som sålde detta event och Maxi har varit dåligt, trodde jag skulle få spela snäll riddare men blev elak riddare. Så jag skulle jaga barnen, ta deras skattkarta och skoja med dem.
Detta gick ganska bra, många av barnen sprang när de såg mig. Lyckades få två barn att gråta, det var inte meningen, men det gick bra tillslut.

La också märke till att stress tar död på fantasi. Undrar hur det hade blivit om vi vuxna var mindre stressade, om vi hade haft kvar mer av vår fantasi då?
Igår kom det en pappa som verkligen eggade sina barn till att fantisera, han tog sig verkligen tiden på att få sina barn att se saker som egentligen inte var, och han låtsades med dem. Han hade två döttrar och deras ögon glittrade hela vägen genom Maxi, och varorna var inte varor för dem, de var trolldrycker.
Jag antar att sånt handlar om planering också.

Det var riktigt varmt arbete, svettades nästan ihjäl. Men det var värt det, trots att sista timman så gick minuterna som timmar. Jag hade extrem huvudvärk när jag kom hem och trött var jga, låg mig ner och somnade.

Medeltidsveckan...

I en rutt mellan Asien och Amerika så har isen smält så mycket så man förhandlar om vem som ska få ha rutten däremmellan, eller fri passage. Vem rutten tillhör etc. Förhandlingarna ska vara klara 2009 om jag inte missförstår mig.

Att gå omkring på skylten var roligt, tråkigt och latheten slog i allt för ofta.
Samt så har det varit en minst förvirrande medeltidsvecka och jag har faktiskt skrivit lite. Bara för minnets skull.

Ska arbeta som riddare på Maxi imorgon och ha hand om skattjakt.

Jag svettas riktigt mycket. Det är så varmt på kvällarna här så det inte går att sova bra.

Min Diablo 2 BlizzSorc är uppe i lvl 72 och är i Hell.

Kristins dator har två java-applikationer igång nere vid klockan!?

Jag har lärt mig vad aristokrat skämtet är för något :D...

Jag är trött.

Jag vill sova...