Fabel...

Vad jag tycker om med spiderman och många andra filmer är när visdomen som visar sig går att föra in i verkliga livet.

"With great power comes great responsibility"

Jag ser det cititatet som att varje människa har en viss makt och styrka och vi borde hantera det med respekt, inte kasta iväg det och göra dumma saker.

En fabel som berättar hur det går om man bara lever i nuet:

In the field on summer's day a Grasshopper was hoping about, chirping and singing along to it's heart's content. An ant passed by, bearing along with great toil an ear of corn, he was taking to the nest. "Why not come and chat with me," said the Grasshopper, "instead of toiling and moiling in that way?" "I am helping to lay up food for the winter," said the Ant, "and recommend that you do the same." "Why bother about winter?" said the Grasshopper, "we have plenty of food at present." But Ant went on it's way and continued it's toil. When the winter came the Grasshopper found itself dying of hunger, while it saw the ants distributing everyday, corn and grain from the store they had collected in the summer. Then the Grasshopper knew... it is best to prepare for the days of necessity.

-Aesop's Fables


Nyafunna Saker och Länkar...

Tänkte tipsa lite om vad jag gör om vardagarna om jag sitter på nätet, har just upptäck det fina med podcast och lyssnar fullt på film podcasts och filosofi podcasts.

http://www.hollywoodsaloon.com/podcast.html
Många podcast avsnitt där det pratas om film, de tar upp teman, finns långa rescensioner, men framför allt så pratar de om film generellt och film systemet i dagens amerika.

http://www.sr.se/cgi-bin/P1/program/index.asp?ProgramID=793
Filosofisak rummet som podcast.

http://www.sourze.se/
En internet tidning som kan vara intressant, skrivs av läsarna själv och det finns många duma artiklar som är intressanta att läsa och mycket bra artiklar också.

http://www.starcraft2.com/
Blizzard verkar ligga högt just nu, WoW och nu kommer det efterlängtade Starcraft 2, som inte blev en MMoRPG som många trodde. Jga spelar inte dataspel ofta eller något, men ser faktiskt fram emot detta spel och ska bli intressant att se Terrans nya saker, nu är det mest Protoss som verkar ha fått en remake, men det verkar komma mer. Finns en 20 minuters video som är inne i spelet och visar oss en demo om hur det kan tänkas se ut. Ser hyfsat snyggt ut men de ska antagligen piffa upp det ännu mer. Och så finns det en teatralisk trailer som är hyfsat snygg. Väl värd att se.

Uppsats...

Skrev en 30 sidor lång uppsats om Matrix för inte ett så lång tid sedan. Vi ska gå igenom den imorgon i klassen.
Jag kände efter ett sånt arbete att jag var tvungen att skriva något personligt också, det löd så här:


6.1 Ting som inte ska stå i en uppsats men gör det ändå.Egna tankar kvarlevor och betydelser.

Jag tycker det känns synd att skriva ett arbete, verkligen lägga ner min själ i det och sen se tillbaka på det om 4 år och inte minnas hur hårt man strävade och hur mycket det egentligen betydde för en.
Detta avsnitt kommer att vara det mest personliga och kommer att behandla min upplevelse av filmerna, uppsatsen och livet omkring det, utan allt för fina ord.
Det är anteckningar som kan ignoreras, men vill prompt ha med dem.
Jag vet inte hur viktig denna uppsats är för skolan men för mig har den varit väldigt viktig.

Ibland i ens liv finns otroliga vändpunkter, man kanske inte ser det direkt men efter ett tag så växer upplevelsen, saken eller betydelsen.

Första gången jag såg Matrix var jag tretton år, jag hade beställt en VHS utgåva från Internet och var längtansfull. Fyra dagar efteråt låg jag väldigt sjuk hemma och helt plötslig som från ingenstans dök den upp framför mig, min mamma var och hämtade den på posten eftersom det var annat som också hade beställts.

Jag låg i skinnsoffan hemma och vad jag skulle bevittna var något som inte bara fick min haka att ramla på golvet utan något unikt något som jag kände var ärligt, något jag inte förstod.

Det skulle krävas flera timmar med filmen, om och om igen innan, jag som trettonåring, började greppa vad den egentligen handlade om. Inte visste jag att 7 år senare skulle jag skriva en hel uppsats om ämnet. Glädjen när nyheten om den andra filmen kom ut var stor. Jag hoppades på ännu mer att tänka på och fler frågor som aldrig skulle få svar.

Jag såg Reloaded på bio, samma dag som premiärdatumet, och var upprymd, vem var killen i slutet?, vad hände när Neo stoppade spanarna i slutet?, vad sa arkitekten och oraklet egentligen? Hur fan kunde Mr. Smith återupplivas och klona sig själv. Allt var ett mysterium som var tvungen att diskuteras. Jag ringde upp en kompis som hade sett och ville diskutera, fick lite klarhet, men inte tillräckligt, diskuterade på Internet om vad som hände, filosofiska frågor och filmkonsten i filmen.

Revolutions var en ännu större gåta. Reloaded och Revulutions släpptes med bara någon månads mellanrum (Wachowski ville ha det tätare men det ville inte filmbolaget, de ville få in mer pengar). Jag minns känslan av hur de gröna siffrorna regnade över bioskärmen i början, hur man ville skrika med arméerna i Zion och slåss jämsides med Neo mot Smith. Jag minns hur man satt och spände sig varenda minut av varje actionscen och lyssnade fokuserat på varje dialog.

Jag var 15.

Faktum är att efter en tid så bleknade uppföljarna lite, Reloaded var en ojämn film (tycker det fortfarande, men njuter av det), för mycket action på en gång och för mycket prat på en gång. Och när Revolutions hade smält så verkade det vara en ren action film utan samma substans som fanns i ettan.

Sen såg jag om Reloaded ett antal gånger, och senare, på DVD, Revolutions.
Jag tror jag har sett första filmen över 20 gånger, kanske till och med över 30, Reloaded har jag sett över tio gånger och Revolutions under 10 gånger.

Jag tror faktiskt jag njuter mest av Reloaded just nu, jag sitter mig och gottar mig i Oraklets och Arkitektens tal. Merovingian får mig att storlé och actionscenerna, trots längderna, är häpnadsväckande.

Trots det så är varje gång jag ser filmerna något nytt. Jag ser mer detaljer som bröderna lagt ut, jag förstår mer, jag blir bara mer och mer hänförd av det otroliga arbetet som ligger bakom och detaljrikedomen som ligger framför kameran.

Jag kan inte med säkerhet säga att jag njuter av de mer nu än vad jag gjorde allra första gången, men helhetsintrycket av alla filmerna är så mycket bättre.

Det börjar med the Matrix, den första filmen då allt är Hollywood-enligt, det finns det goda och så finns det onda. Maskinerna är onda, människorna goda, verkligheten är god, matrix är dåligt. I de andra två filmerna så är det inte svart och vitt. Oraklet är ett program, och henne tycker man ju om. Allt blir färgat. Tvister inom Zion, tvister inom maskinvärlden, tvister mellan Mr. Smith och maskinerna, tvister mellan människor och Smith. Tydligast kanske är tvisten mellan oraklet och Mervingian, som hatar varandra trots att båda är program skapade av maskinvärlden.

Programmet Rama förklarar att Karma och kärlek är ord (?karma is a word, like love, a way of saying, what I?m here to do?) och säger att han älskar hans dotter mer än något annat, han nämner att det är det vackraste han någonsin sett. Ett program som älskar.

Neo och Trinity åker till maskinstaden och tar, som kaptenen av Hammer säger, självmord, de tar självmord tillsammans, Romeo och Julia. Inte nog med det, de åker till maskinstaden i en svävare vid namn Logos (betyder ord), Rama säger att kärlek och karma är ord, de tar med sig kärlek och karma till maskinerna.

Om jag skulle förklara alla filmer med ett enda ord skulle det vara kärlek, med en symbol, skulle det vara yin-yang och med en mening skulle det vara know thy self som nämns i första och sista filmen. Filmen berättar om ett sätt att leva sitt liv, väldigt diskret kanske, men man ser det man vill se.

I morse hände en sak med mig, en väldigt vardaglig händelse som händer hela tiden, jag försökte bevisa för en annan person att mina begränsningar går högre än vad dem egentligen gör, för att den personen skulle tro att jag var bättre. Efteråt tänkte jag på Matrix och sa till mig själv, ?det är exakt detta Matrix pratar om? att känna sina begränsningar och leva enligt dem, att känna sig själv och inte bry sig om vad andra tycker. Jag kommer inte att göra om det. Men det fick mig att inse Matrix-trilogins slagkraft, hur tänkandet i filmerna till och med influerat mitt vardagliga tänkande.

Jag har haft sällskap i sju år av dessa filmer och jag trodde jag skulle tröttna på dem efter denna uppsats. Jag vill bara sätta mig ner och se alla en gång till.

6.1 Wachowski kuriosa

Wachowski bröderna har knappt uttalat något om filmen alls. De säger att de vill låta tittarna tolka dem precis som de är, utan att få ett utlåtande av dem och se det som sanning. De tycker inte om publicitet och vill låta verket prata för sig själv.

Trots det så har lite läckt ut, bland annat en intervju med filosofen Ken Wilber som Larry Wachowski gjorde, där de pratar väldigt vagt om vad bröderna är intresserade av, deras filosofiska fader, och Larrys intresse av spiritualiteten, Descartes och annat.

Ken pratar bland annat på det filosofiska kommentatorspåren som finns på DVD-samlingen av alla filmer, där får man lite information om symboliken som präglar filmerna.

Det har också hållits en online frågestund på Warner Brothers officiella hemsida, med fans av filmerna och där så frågar en chattare:

?Eran film har många och varierade länkar till myter och filosofier, kristendomen, egyptisk tro, kung Arthur och platonisk tro. Dessa är bara några av namnen jag märkt. Hur mycket var avsiktligt??

Wachowski bröderna: ?Allt!?

Också i chatten:

?Have you ever been told that The Matrix has Gnostic overtones??

Bröderna svarade med: ?Do you consider that to be a good thing??

En annan beundrare frågade också:

?What is the role of faith in the movie??

Wachoski: ?Hmmm? That?s a tough question! Faith in oneself, how?s that for an answer??

I en intervju som bröderna dock hade med Times Magazine och sade då:

"There's something uniquely interesting about Buddhism and mathematics, particularly about quantum physics, and where they meet. That has fascinated us for a long time, by the idea that math and theology are almost the same. They begin with a supposition you can derive a whole host of laws or rules from. And when you take all of them to the infinity point, you wind up at the same place: these unanswerable mysteries really become about personal perception. Neo's journey is affected by all these rules, all these people trying to tell him what the truth is. He doesn't accept anything until he gets to his own end point, his own rebirth."

I chatten frågar ännu en beundrare:

"Do you believe that our world is in some way similar to The Matrix, that there is a larger world outside of this existence?"

De svarade med: "That is a larger question than you actually might think. We think the most important sort of fiction attempts to answer some of the big questions. One of the things that we had talked about when we first had the idea of The Matrix was an idea that I believe philosophy and religion and mathematics all try to answer. Which is, a reconciling between a natural world and another world that is perceived by our intellect


Spiderman...

Det är konstigt hur mycket som rinner ut i sanden.
De första minutrarna i Spiderman 3 fick jag flashbacks och sa till mig själv det måste varit två år sedan.
Jag minns nu att det måste varit tre, jag var 17. Minns scenen när han ska stoppa tåget och jag minns fadern och sonen som satt bakom mig, jag minns allt i det ögonblicket. Jag minns också att jag sade till mig själv att jag aldrig kommer glömma detta ögonblick i hela mitt liv.
Det har jag inet gjort heller.

Jag såg Casablanca 20 mars, en Tisdag klockan 17:00, året minns jag inte exakt. Jag minns att jag såg det på min lilla TV uppe i rummet på en inspelad VHS från kvällen innnan.
Jag minns att jag såg Dr. Mabuses Testamente samma dag som jag åkte till Lindesberg för första gången.
Jag minns när jag satt och häpnades över Walk The Line med Kristin, hur hans sångtexter för första gången fick ett ansikte.
Jag minns när jag var jätte liten och gick och såg Bambi med Misael.
Jag minns också att jag såg South Park med Misael, och hur vi skrattade.
Jag minns min allra bästa bioupplevelse, Livets Tåg och hur alla i salongen skrattade och att jag satt bredvid Simon, för vi hade visat en kortfilm innan.
Jag minns när jag såg på Thirteen Ghost med familjen, vi hade hyrt den, filmen var under alla förväntningar.
Jag minns när jag Mullholland Drive med mamma på TV, och hur vi inte fattade någonting.
Jag minns att hela min familj var och såg O, Brother Where Art Thou, jag minns exakt vart vi satt och vad vi sa om filmen efteråt.
Jag minns, jag minns, jag minns...

På filmtipset har jag satt betyg på 1294 filmer, Spiderman 3 inte inräknat.
Säkert 900 hundra av dessa filmer är jag ganska säker på att jag kan säga vart jag såg dem, vad som hände i mitt liv, ungefär när jag såg dem och vilka jag såg de med.
Det är 900 minnen som är ganska väluppbyggda.
Jag märker det att när jag ser filmer som Spiderman eller Matrix, hur lång tid de har följt efter mig. Singing In The Rain och Casablanca är såna filmer också. Finns fler exempel också.
Hur de dyker upp i mina tankar om och om igen, vilken roll de har spelat i mitt vardagliga liv, sättet jag tänker på och hur mycket jag tänker på dem. Jag är 100% säker på att jag spenderat mer tänketid på 2001: en rymdodysse än vad jag spenderat tid med att sett filmen, det är bara ett exempel också.

Spiderman har nu blivit en trilogi som hängt med mig i de perioder som förändrat mig allra mest, ettan när jag mådde dåligt, men förnekade det, då jag gick omkring på ångest utan att veta om det.
Tvåan när Lovisa steg in i livet och förändrade det.
Trean nu när jag tagit mig ur deppression, förhållanden och känns stadig.
Tack Raimi för påminnelsen och för minne som jag aldrig kommer glömma i hela mitt liv, tack.
Jag hoppas att du slutar med Spiderman nu, låt han vila, låt han få ligga ett tag, några år till.
Besök mig igen om 10 år och få mig att inse vad som hänt. När jag är 30, vill jag få en till oförglömlig upplevelse med Spiderman.