Mina 100 bästa filmer, plats 31-40...

Här fortsätter nedräkningen av min topp 100 lista.
Intressant att notera är att det bara är 3 som är under två timmar, och hälften är över 2 och en halv timme.

-----------------------------------
31. Dr. Strangelove (1964)
Den egentliga titeln är: Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb. Dr. Strangelove är en av de roligaste filmerna i ljuderan. Regissören Stanley Kubrick får oss att garva åt småsaker och paranoida personligheter. Ken Adams scenografi är magnifik och Peter Sellers är otrolig i sina roller. Ett fantastiskt hantverk av en av världens bästa regissörer.

32. The Gold Rush (1925/1942)
Charlie Chaplin sa att detta var filmen han ville folk skulle minnas honom för. Den släpptes två gånger, 1925 och 1942, i 1942 utgåvan hade Chaplin klippt ner filmen lite och lagt på berättarröst. Detta är kanske en av Chaplins mest klassiska verk med många scener som har gått till historien. Filmen är ett perfektionistiskt spektakel som, trots all seriositet, man måste skratta åt.

33. Stalker (1979)
Andrei Tarkovsky är en regissör som ingen annan. I över tio minuter ser vi tre personer gå över en äng och kasta en boll framför sig och vi kan inte blunda. Tarkovsky kan få vad som helst att vara intressant och Stalker är inget undantag. Tarkovsky kastar till oss djupa symboliska meningar och blandar färg med svart-vit vilket gör vår upplevelse av Stalker till en hypnos, en mästerlig hypnos.

34. Fail-Safe (1962)
Fail-Safe är en av de där få filmer som är så spännande att man inte vill blunda, vilket oftast slutar i att tårar börjar komma för att ögonen är så torra. Lumet lyckas på väldigt liten yta berätta något världsomspännande och otroligt spännande. Han underhåller oss med ansikten och personer på ett vackert svart-vit foto och gör det utomordentligt superbt.

35. Jaws (1975)
Innan Star Wars och innan Omen kom Jaws och vi fick för första gången smaka orden ”summer blockbuster” i våra munnar. Och det är en hungrig mun som måste mättas. Jaws är ett spektakulärt äventyr med stora inslag av skräck. Karaktärerna är underhållande och man sitter på nålar filmen igenom. En välplanerad ”movie”, och kanske en av de bästa i sitt slag.

36. The Ten Commandments (1956)
De Tio Budorden är måhända inte Cecil B. Demilles mest välregisserade film och den kanske inte har samma slagkraftiga Charles Heston som i Ben-Hur. Ändå så lyckas Demille att få ihop allting, han visste exakt vad han gjorde och hur han skulle göra det, vad som skulle symbolisera vad och när och hur allt skulle gå till. Med en speltid på 220 minuter så har Demille oss på kroken genom hela filmen och vi önskar att det aldrig tar slut.

37. Dances With Wolves (1990)

Den teatraliska utgåvan av denna film är 181 minuter lång, den version som hamnar på min lista är 236 minuter lång och är Kevin Costners directors cut. Det är ett långsamgående epos med otroligt vackra bilder och starka närporträtt. Kevin Costner arbetade med denna film i över fem år och jag är säker på att vi anser att det var fem välspenderade år.

38. Det Sjunde Inseglet (1957)

Ingmar Bergman fick en liten budget och 35 dagar att på sig att filma denna film, vilket är väldigt lite med en film av denna magnitud. Den har blivit en internationell klassiker och räknas ofta som Bergmans allra bästa film. Det gör jag med.

39. La Dolce Vita (1960)

Federico Fellini var inte bara en av de mest talangfulla italienska regissörerna, han verkade också ha svaret på nästan alla livets frågor men vägrar dela med sig av dem fullt ut. La Dolce Vita är en 174 minuters studie av livet med alla dess skratt, vackra vyer och besvikelser. Det vackra svartvita fotot av Otello Martelli ger den perfekta touchen till en perfekt film.

40. Il buono, il brutto, il cattivo (Den Onde Den Gode Den Fule) (1966)
I tre timmar tar regissören Sergio Leone oss med storm. Allt leder upp till den klassiska fighten i slutet. Tonino Delli Collis foto är i högklass och ger oss svindlande techniscope bilder och ackompanjerad med Ernio Morricones musik gör filmen oförglömlig. Filmen är storslagen och episk, och med ett fantastiskt bildspråk så är denna film kanske den bästa western genom tiderna.

Kommentarer:

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback